Inrichtbaarheid van de slaapruimte
Een probleem bij kleine kamers is vaak de verhouding en de vorm van de ruimte. Hoewel de oppervlakte wel aanwezig is, hebben ze kleine hoekjes en kantjes, zodat de inrichting weinig mogelijkheden geeft om wijzigingen aan te brengen. In praktijk zijn slaapruimten vaak ook de ruimten waar kinderen een eigen plek krijgen voor zowel speelruimte als een werkplek. Indien de ruimte klein is zal dit de mogelijkheden op dit vlak beperken. Deze groep van bewoners heeft echter een zeer gevarieerde levensstijl. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ruimte ze nodig hebben en hoe meer ze een eigen private zone vragen.
Kinderkamers, in praktijk heel vaak eenpersoonskamers, hebben dus net zoals andere slaapkamers een goede gebruiksruimte nodig. Willen we deze ruimten bovendien ook flexibel inzetten (er bijvoorbeeld een bureauruimte, opbergruimte, … van maken) dan is het zeker belangrijk om aandacht te hebben voor de nodige gebruiksruimte. Indien meerdere kinderen een kamer delen, zal meer ruimte voor kasten nodig zijn, voor oudere kinderen zal meer werkruimte voorzien moeten worden. Schuifdeuren gebruiken aan kasten i.p.v. draaideuren kunnen ruimtebesparend zijn en zo ook voor kleinere kamers een oplossing bieden.
Net zoals bij leefruimten (
Wooneenheid, Intern, Functieruimten, Leefruimten), kunnen we stellen dat kamers met eenvoudige vormen, die ongedefinieerd zijn en die goed bereikbaar zijn ook het best inzetbaar zijn.
De inrichtbaarheid van de slaapkamer en de mogelijkheden die de slaapkamer kan bieden, zouden vanaf de start afgetoetst moeten worden. Is er voldoende ruimte voor het plaatsen van kasten en andere meubels, vormen ramen en technieken bij een ander gebruik dan slapen knelpunten, …?
Slaapkamers die voor meerdere activiteiten goed inzetbaar zijn, dus op verschillende manieren bruikbaar, zullen binnen de levensloop van een woning (of bewoners) heel wat mogelijkheden kunnen bieden.
Een (extra) slaapkamer gelegen op het gelijkvloers, hoeft niet per se vanaf de start te fungeren als slaapkamer. Zij kan een functie als bureauruimte of speelkamer hebben, … maar vooral beschouwd worden als multifunctionele ruimte (
Wooneenheid, Intern, Functieruimten, vrijetijdsruimte). Het voordeel hiervan is dat, indien zich tijdelijk of voor een langere periode een situatie voordoet waarin een gelijkvloerse slaapkamer gewenst is, er reeds een ruimte ter beschikking staat waarin men deze functie kan aanbrengen. Indien deze ruimte bovendien vanaf de start goed gedimensioneerd werd dan kan deze snel gereorganiseerd worden zodat de gewenste slaapruimte ontstaat.
Zo kan ook een tweepersoonsslaapkamer op termijn gerealiseerd worden door bijvoorbeeld een deel van de leefruimte af te sluiten (
Wooneenheid, Intern, Functieruimten, Leefruimte). Gelijktijdig kan deze opdeling ervoor zorgen dat het ook mogelijk wordt een gelijkvloerse wooneenheid te realiseren (
Algemene principes, Opdeelbaarheid).