Deze ontwerptool bevat heel wat praktische richtlijnen en aanbevelingen waarmee architecten direct aan de slag kunnen om hun ontwerp te kaderen in de principes van aanpasbaar, flexibel bouwen.
Particulieren kunnen er gebruik van maken om een beeld te krijgen van wat aanpasbaar, flexibel bouwen eigenlijk inhoudt.
De ontwerptool bestaat uit richtlijnen en aanbevelingen die gegroepeerd zijn in twee grote blokken:
de wooneenheid en de gemeenschappelijke delen van het woongebouw.
Elk van deze blokken zijn onderverdeeld in de externe (circuleren en parkeren, tuin, terras,...) en interne ruimten (horizontale en verticale circulatie, toegang, leefruimtes, sanitair, technieken,...), weergegeven per thema.
Elk thema op zich heeft tevens een bijkomende structuur met zich meegekregen: planorganisatie/ algemeen/... , structuur, afwerking en waarom.
Onder de structurele aanbevelingen kan je Meegroeimarge terugvinden, aanbevelingen en richtlijnen die bijkomend een aandachtspunt of inspiratie kunnen geven binnen het ontwerp om de aanpasbaarheid en flexibiliteit te vergroten.
Om de ontwerprichtlijnen en aanbevelingen te kaderen, is uitgewijd over de noden van de mens in al zijn diversiteit (Mens en Ontwerp) en worden een aantal algemene ontwerpprincipes beschreven, waaraan de richtlijnen kunnen worden opgehangen.
De rubriek 'Ontwerptool' sluit af met een downloadbare checklist, aan de hand waarvan de architect kan nagaan of hij/zij geen element of richtlijn uit het oog verloren is bij het uittekenen van een ontwerp en met een verklarende woordenlijst waarin termen specifiek geduid worden om verwarring over de inhoud ervan te vermijden.
> Voor meer informatie over het concept, klik op Meegroeiwonen.