Elke gebruiker heeft nood aan een aantal ergonomische basiselementen om zijn leefkwaliteit te optimaliseren:
Daarnaast heeft iedereen ook persoonlijke noden. Deze kunnen van verschillende factoren afhankelijk zijn:
Al deze noden kunnen daarenboven op verschillende gebieden van toepassing zijn, op visueel, auditief of psychisch / intellectueel vlak:
De vergrijzing van de bevolking neemt wereldwijd toe. In België was in het jaar 2000 ongeveer 20% van de bevolking ouder dan 60 jaar. Volgens cijfers van het NIS zal dit in 2030 zelfs 30% zijn.
Niet alleen op sociaal en maatschappelijk komen nu reeds heel wat problemen opduiken. Ook onze woonsituatie biedt vaak niet meer het nodige comfort. Binnen de vergrijzing worden heel wat problemen vastgesteld op het gebied van de huisvesting van ouderen. Woningen hebben niet meer het gewenste comfort, hebben heel vaak nood aan aanpassingen om een gezonde situatie te blijven behouden.
Aanpasbaar en flexibel bouwen biedt tevens een waaier aan antwoorden op de demografische evoluties en de noden die zich hierdoor, de komende jaren meer en meer, binnen het thema wonen zullen voordoen.
Ook voor personen met een handicap biedt meegroeiwonen, door o.a. de ergonomische benadering binnen aanpasbaar en flexibel bouwen, specifieke voordelen.
Deze groep, is groter dan meestal gedacht wordt. In 1996 (de laatste officiële gegevens van het NIS) had in België 12,9 % van de bevolking tussen 16 en 64 jaar een handicap, waarvan 4,6 % een ernstige vorm ervan.
Gegevens over personen met een handicap van 65 jaar en ouder ontbreken aangezien zij niet meer onder de noemer ‘personen met een handicap’ in de statistieken voorkomen. Het aandeel personen met een handicap neemt vanaf de leeftijd van 65 jaar echter onmiskenbaar toe.
Uiteindelijk stellen we steeds opnieuw vast dat IEDEREEN baat heeft bij het groter comfort dat ontstaat als gevolg van de toepassing van principes zoals 'Ontwerpen voor iedereen' en het integreren van meegroeikwaliteiten. Voor sommige mensen zijn bepaalde kenmerken of elementen ervan echter noodzakelijk of zelfs zeer essentieel om optimaal te kunnen functioneren.
Binnen Meegroeiwonen streeft aanpasbaar en flexibel bouwen naar een meer inclusieve strategie binnen het wonen, waarbij ergonomische aspecten (waarin we heel wat verschillende karakteristieken zien) vooropgesteld worden als basis voor het inbouwen van een structurele en conceptmatige marge.
Globaal kunnen we stellen dat de principes van aanpasbaar, flexibel bouwen / meegroeiwonen voor ongeveer 15 % van de bevolking ‘essentieel’ zijn, voor 40 % van de bevolking ‘nodig’ en voor iedereen (100 % van de bevolking) ‘comfortabel’.