Toegankelijkheid
Toegankelijkheid is een ruim begrip. Het omvat niet enkel fysieke toegankelijkheid (gebouwen, pleinen, straten, openbaar vervoer,…) maar ook toegankelijkheid van informatie, communicatie en dienstverlening.
Praktisch is toegankelijkheid dan ook moeilijk onder te brengen in één beleidsdomein. Het behoort uiteraard tot het beleidsdomein gelijke kansen maar heeft in zijn uitvoering met betrekking tot een toegankelijke leef- en woonomgeving sterke linken met de beleidsdomeinen mobiliteit en ruimtelijke ordening.
Een toegankelijke leef- en woonomgeving houdt in dat gebouwen, verkeer, straatinrichting, omgeving en dienstverlening bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar zijn voor een zo groot mogelijke groep mensen, en dat zij dit op een onafhankelijke en gelijkwaardige wijze kan gebruiken. Zo worden op een vanzelfsprekende wijze, verschillende mogelijkheden en behoeften van mensen geïntegreerd in voorzieningen, diensten en gebouwen die bruikbaar zijn voor en door iedereen!
een toegankelijke leef- en woonomgeving vormt de sleutel tot een volwaardige maatschappelijke integratie en participatie van iedereen. Toegankelijkheid is dan ook een basisrecht. Rekening houden dat toegankelijkheid mede getuigt van een fundamenteel respect voor mensen.
zie ook:
Integrale toegankelijkheid