De grootte en de organisatie van een keuken hangen niet alleen nauw samen met de fysieke ruimte, maar ook met persoonlijke kenmerken, gewoonten en tradities van de gebruiker.
Voor kleinere personen, in tegenstelling tot grote, zullen werkvlakken en kasten bijvoorbeeld niet te hoog geplaatst mogen worden. Het bevragen en integreren van al deze elementen van in de ontwerpfase kan er voor zorgen dat een keuken aan functionaliteit wint vanaf de start.
Functionaliteit en ergonomie zijn de twee belangrijkste eisen. Om hieraan te kunnen voldoen heb je voldoende werkruimte nodig en een goede plaatsing van de werkvlakken en toestellen.
Een functionele, korte looplijn tussen opbergen, spoelen en bereiden (werkdriehoek), alsook een goede maatvoering en organisatie van de ruimte, zal garant staan voor werkcomfort en veiligheid. Eens deze zaken goed georganiseerd zijn, zal een keukenruimte meer mogelijkheden bieden voor aanpasbaarheid en flexibiliteit op termijn. Bijgevolg zal de keuken ook bruikbaarder zijn voor iedereen.
De werkdriehoek is een instrument dat wordt gebruikt om het keukenontwerp te bevragen op zijn goede organisatie. Hij wordt gevormd door de centrale punten van de spoelbak, de kookplaat en de koelkast met elkaar te verbinden zodat ze een driehoek of een rechte lijn vormen. De omtrek van de driehoek, of de lengte van de lijn geven aan wat de werkafstand is die moet afgelegd worden om de keuken goed te kunnen gebruiken.
Een omtrek (van de driehoek) gelegen tussen de 360 en 660cm wordt als vuistregel vooropgesteld. Best blijft ook de afstand tussen spoelbak en kookplaat beperkt tot 120 à 200cm. Optimaal wordt deze zone (werkdriehoek) vrijgehouden van circulatieroutes, deze zone wordt dus best niet doorlopen om andere functieruimten of buitenruimten te bereiken.
Op het werkvlak in de keuken kunnen 3 zones onderscheiden worden, waar handelingen aan gekoppeld zijn:
- de afwaszone:
de afwashandeling staat hierin in nauwe verbinding met de bereiding, het opbergen en de afvalverwerking.
- de bereidingszone:
de bereidingshandeling staat hierin in nauwe verbinding met het opbergen, het afwassen en het koken.
- de kookzone: de kookhandeling staat hierin in nauwe verbinding met het opbergen, bereiden en schoonmaken
Elk van deze zones omvat een hoofdhandeling die in nauwe verbinding staat met een aantal aansluitende handelingen en het gebruik van toestellen of hulpmiddelen zoals koelkast, potten en pannen, messen, …. Al deze spullen moeten een plaats krijgen en dit liefst zo dicht mogelijk bij de zone waarin zij gebruikt worden. Om die reden heeft elke zone op zich voldoende
berg- en werkruimte (gebruiksruimte) nodig, zodat zij goed kan functioneren binnen het geheel.
Bergruimte kan zowel georganiseerd worden door de plaatsing van kastelementen in de keuken zelf, alsook door dichtbijgelegen bergruimten. Let hierbij vooral op de af te leggen weg.
Werkruimte wordt georganiseerd op de werkvlakken zelf. Te weinig ruimte is een probleem en veroorzaakt moeilijkheden in de keuken. Teveel ruimte zorgt ervoor dat je grote afstanden moet afleggen met potten, pannen, borden, … om van de ene zone naar de andere te bewegen. De werkruimte tussen de verschillende toestellen (kookplaat, spoelbak, …) zorgt ervoor dat je taken vlot kan uitvoeren. Ruimte laten op het werkvlak is zeker een belangrijk aandachtspunt t.h.v. hoeken. Ongeveer 20 à 30cm ruimte laten zorgt ervoor dat je nog steeds vrij kan bewegen, zodat deze zones geen knelpunten opleveren in gebruik.