Buitenruimte: tuinpaden, terras, tuinberging, ...
De buitenruimte (terras, tuin, …) van de wooneenheid is een punt waar we vaak te weinig bij stilstaan. Toch is het een zone die we bijna dagelijks gebruiken. ‘De achterdeur’ vormt in de meeste woningen de verbinding tussen de binnenruimte en de buitenruimte. Bij deze overgang is de aandacht voor drempelloosheid een groot aandachtspunt. Indien de achterdeur aansluit op een toegankelijk toegangspad dan zorgt deze ervoor dat de woning via een 2e toegang bereikbaar en beter bruikbaar is.
© Toegankelijkheidsbureau
De buitenruimte
Het uitladen van boodschappen, buiten de was te drogen hangen, even de fiets uit de berging halen, …. Drempelloosheid en bereikbaarheid voor het uitvoeren van deze functies staan voorop. Dit kunnen we in de praktijk o.a. opvangen door ook in de tuinzone goed uitgeruste en voldoende brede paden te voorzien. Een goede (vaste, vlakke, …) basis voor tuinpaden (fundering) zal het onderhoud vergemakkelijken en op termijn zullen ook niveauverschillen en oneffenheden, die door het dagelijks gebruik ontstaan, beter opgevangen kunnen worden.
De toegang tot de woning en bergruimten (tuinberging, garages, …) zo veel mogelijk drempelloos op deze paden laten aansluiten zal bijdragen tot een beter en veiliger gebruik van de buitenruimte.
De gebruiksruimte in de buitenruimte
Voldoende gebruiksruimte voorzien op het terras, tuinpaden, … vormt een belangrijk aandachtspunt. Op een terras is niet alleen ruimte nodig voor het plaatsen van meubilair maar ook om dit meubilair te kunnen gebruiken. De tuintafel dekken om buiten te eten, spelende en rondlopende kinderen, … iedereen heeft nood aan een bepaalde vrije gebruiksruimte.Drempelloosheid
Het terras drempelloos kunnen bereiken vanuit een binnenruimte, bvb. de leefruimte, zorgt ervoor dat het terras voor iedereen beter bereikbaar en bruikbaar is. In het praktisch gebruik betekent het vooral een uitbreiding van de binnenruimte naar buiten toe. Door in deze overgangszone zo weinig mogelijk niveauverschillen te organiseren zal een groot gebruikscomfort ontstaan. Drempels vormen obstakels in het dagelijks gebruik. Het drempelloos uitwerken van de overgang van de binnen- naar de buitenruimte (door een ingewerkt schuifraamprofiel, …) verkleint ook de kans op vallen en struikelen voor zowel de bewoner als voor de toevallige bezoeker.Materiaalgebruik
Voor de uitvoering en afwerking van het terras en de tuinpaden is het uitsluiten van val en struikelgevaar, alsook slipvastheid een groot aandachtspunt. Niet alleen de keuze van afwerkingmaterialen maar ook de detaillering en een goede afwatering kunnen het slipgevaar verkleinen.
Voorzie daarom putdeksels, gootjes, roosters, … buiten of aan de rand van looppaden en terrassen zodat zij geen knelpunten kunnen vormen tijdens het circuleren.
Voornamelijk voor personen met een beperking, ouderen en kinderen zal de ononderbroken aansluiting van paden met andere buitenelementen (garages, tuinberging, …) van belang zijn. Hierdoor ontstaat er een continuïteit in de aansluitingen die samen met een goede organisatie en een voldoende ruime gebruiksruimte een surplus aan het gebruik van de woning en zijn omgeving zullen geven.
Aanpasbaarheid en flexibiliteit
Bekijken we aanpasbaarheid en flexibiliteit binnen dit onderdeel van de wooneenheid, dan moeten we voornamelijk inspelen op de mogelijkheid om de (buiten)aanleg en inplanting anders te kunnen organiseren. Terrassen laten aansluiten met binnenruimten, bredere en directere tuinpaden voorzien, …. Vanaf de ontwerpfase ruimte voorzien om al deze functies goed te kunnen uitwerken is een belangrijk aandachtspunt.
Een goede organisatie en uitvoering vanaf de start bieden een onmisbaar gebruikscomfort en veiligheid waar iedereen belang bij heeft.
Terug