Aanpasbaar, flexibel bouwen begint bij de zoektocht naar een terrein of plek. De keuze die je als bouwheer maakt, zijn bepalend voor de verdere organisatie van je ‘levensactiviteiten’ en handelingen. De keuze van het terrein bepaalt in hoeverre de woning zal kunnen meegroeien met haar bewoners en in hoeverre ze bruikbaar is voor een wisselend publiek. De keuze van de plek bepaalt een groot deel de bezoekbaarheid.
Je houdt best rekening met de diverse (neven)aspecten en consequenties die inherent zijn aan de keuze van de plek, en dit op lange(re) termijn. Deze hebben een impact op de economische kost van het (ver)bouwen en wonen.
Belangrijke aspecten waarmee de toekomstige bewoner best rekening houdt bij de keuze van de plek:
> Economisch belang prijs perceel:
aantal verplaatsingen gemotoriseerd vervoer
meer of minder omgevingsaanleg
meer of minder nutleidingen
> Ecologisch belang:
verdichten van de kernen en open landschap respecteren of het aansnijden van het open
landschap?
aanwezigheid van openbaar vervoer
aantal verplaatsingen gemotoriseerd vervoer
goede oriëntatie en compact bouwen
doordacht bouwen – planfunctionaliteit i.f.v. bezonning en ventilatie
> Sociale impact bereikbaarheid?
toegankelijkheid?
bezoekbaarheid?
dichtbij of ver van openbare diensten?
sociale veiligheid?
Het kiezen van een plek in een stads- of dorpskern dichtbij openbare diensten, handel, horeca, scholen en openbaar vervoer leunt sterk aan bij de principes van meegroeiwonen. Wonen op het platteland of verder weg van de stads- of dorpskernen is zeker niet ‘fout’. Het betekent wel dat je je dagelijkse activiteiten op een andere manier zal organiseren dan wanneer je in een stads- of dorpskern zou wonen.
Kortom: de keuze van de woonplaats is zeer bepalend voor de manier van leven en heeft zeker invloed op de meegroeikwaliteiten van een woning.