Hieronder kan u veel gestelde vragen terugvinden.
Heb u zelf een prangende of onopgeloste vraag? Neem dan contact met ons op via info@inter.vlaanderen.
De update van deze ontwerpgids Meegroeiwonen bouwt verder op de boodschap van het Platform Wonen van Ouderen: dat mensen op tijd moeten nadenken over hoe ze nu en in de toekomst willen wonen. En dat een huis zo dient gebouwd of verbouwd te worden dat men het, indien gewenst, ten alle tijden aan de veranderende leefomstandigheden of (gezins)situaties kan aanpassen.
De term ‘Levenslang Wonen’ maakt in deze gids echter plaats voor de term ‘Meegroeiwonen’. Binnen de accentverschuiving wordt ‘Levenslang wonen’ niet meer rechtsreeks vertaald als actie die je onderneemt, wel als een te bereiken doelstelling die we vooropstellen: levenslang in je woning kunnen blijven wonen! Hierbij willen we vooral ook nadruk leggen op het belang en de noodzaak dat wonignen ingebed zijn in een ruimere omgeving die ook bijdraagt tot levenslang wonen. Meegroeiwonen duidt dan ook op het zich flexibel kunnen aanpassen aan wijzigende omstandigheden en (woon)wensen, ongeacht leeftijd of fysieke beperkingen.
Meegroeiwonen is een meer actieve term die wil duiden op de interactie van een persoon met zijn woning, de wijk of buurt én de ruimere omgeving. ‘Levenslang wonen’ wordt hierdoor opgenomen in het grotere geheel waar elk niveau zijn bijdrage kan doen. Meegroeiwonen legt de nadruk op het maken van bewuste keuzes en dit zowel op woningniveau als op de keuze van de omgeving, de buurt, de wijk, …. In die zin kunnen we spreken van een dynamische visie op mens en ruimte.
Door de accentverschuiving naar Meegroeiwonen wordt de ‘Levenslang Wonen’ opgenomen binnen het ruimere thema ‘wonen’. Hierdoor krijgt de doelstelling ‘levenslang in je woning kunnen blijven wonen’ een grotere maatschappelijke draagkracht en wordt de nadruk gelegt op de link tussen het individuele wonen en de ruimere omgeving daarrond.
Mijn vrouw en ik willen een huis bouwen. Onze architect heeft ons gezegd dat het goed zou zijn om extra bergruimte te voorzien. Dit heeft echter financiële consequenties (grotere oppervlakte, afwerking,…) en de architect heeft ons (nog) niet kunnen overtuigen van de meerwaarde. Is het mogelijk om mij in detail uit te leggen waarom extra bergruimte zo belangrijk is? meer...
Mijn moeder van 82 woont alleen in een relatief groot huis. Het gaat haar steeds moeilijker af om haar zelfredzaamheid te bewaren. Mijn man en ik zouden met onze kinderen bij haar willen gaan wonen om voor haar te zorgen maar we willen niet dat zij – en wij ook – onze privacy als gezin kwijtraken. Daarom willen we de woning ombouwen tot een kangoeroewoning, met twee aparte ingangen. Hoe pakken we dit aan? meer...