Pilootproject VMSW
De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) stapte mee in de projectoproep rond levenslang wonen en besloot enkele woningen uit te werken volgens de toenmalige principes, vooropgesteld door het Platform Wonen van Ouderen (PWO).
De eerste Ontwerpgids ‘Levenslang Wonen’ werd in 1999 uitgegeven door het PWO. De VMSW zette zich mee in om het concept ‘levenslang wonen’ te ondersteunen en realiseerde een zestal pilootprojecten waarbij de principes in praktijk werden toegepast.
Dit project is daar één van. De pilootprojecten zorgden ervoor dat, bij de ontwikkeling van de herwerkte versie van de Ontwerpgids, ditmaal met de naam ‘Meegroeiwonen’, het mogelijk was concrete bestaande projecten te evalueren. De ervaringen die de architecten opdeden in het werken met de ontwerpgids en met het toepassen van de principes, zorgden ervoor dat in de huidige ontwerpgids een aantal accentwijzigingen ingevoegd werden.
Het project omvat een geheel van 3 aaneensluitende eengezinswoningen waarbij aanpasbaar, flexibel bouwen op een eenvoudige maar slimme manier werd geïntegreerd. Een aantal thema’s komen heel duidelijk naar voor en zijn zeer specifiek en praktisch uitgewerkt.
© VMSW, Vivendo, Ontwerper Peter Lanszweert
Organisatie van het terrein
De organisatie van de voortuin zorgt voor een duidelijk leesbaar geheel. De toegangsweg naar de voordeur is duidelijk afgebakend en voldoende breed. Aansluitend is de brievenbus geplaatst. De contrastwerking van de verschillende materialen, gebruikt op en naast het toegangspad, zorgt ervoor dat bezoekers snel hun weg terugvinden.
Ook de parkeerzone voor wagens is duidelijk georganiseerd. De groenzone omsluit het geheel en werkt als een duidelijke buffer.
De voordeur is goed zichtbaar vanaf de straat, is drempelloos te bereiken en voorzien van een zijlicht.
Interne organisatie
De gangruimte is kort en direct. Ruimtelijk is er slechts één (gang)ruimte die de gelijkvloerse verdieping van de bovenverdieping scheidt. Hierdoor zijn de looproutes in de woning kort en logisch.
De centrale inkomhal kan op termijn afgesloten worden, zodat de woning, indien gewenst, kan opgesplitst worden.
Dankzij de toegepaste principes van aanpasbaarheid en flexibiliteit kan het gelijkvloers op een eenvoudige manier omgevormd worden tot een beperkte wooneenheid, terwijl de bovenverdieping kan functioneren als kleine studio.
Aanpasbaar
Binnen in de woning kan de leefruimte op eenvoudige wijze flexibel ingezet worden. De organisatie van het plan werd zodanig uitgewerkt dat een slaapkamer kan gemaakt worden door het plaatsen van slechts één wand (zie het lichtgroene deel op de gekleurde plannetjes).
Technieken zoals stopcontacten en schakelaars zijn al op de goede plaats aanwezig. De organisatie van de slaapkamer, de plaats van het bed en de kasten, werd reeds bekeken vanaf de conceptfase. Bij de uitvoering van de technische elementen werd hiermee al rekening gehouden.
Door het samenvoegen van de berging en het aansluitend toilet (zie blauwe deel op de gekleurde plannetjes), kan op eenvoudige wijze een kleine sanitaire cel georganiseerd worden.
De woning toont hoe met weinig aanpassingen in de toekomst een volledige gelijkvloerse wooneenheid georganiseerd kan worden, als is ze nu nog niet onder deze vorm aanwezig.
Doordat de raampartijen tot op de vloerpas voorzien zijn, is er steeds een goed doorzicht naar buiten mogelijk. Het terras is vlot bereikbaar vanuit de leefruimte zonder hoge drempels en trappen te moeten overbruggen.
Beperkt oppervlakte en bouwbudget
Dit project is een mooi praktijkvoorbeeld en heeft een voorbeeldfunctie aangenomen binnen het sociale bouwen. Het toont aan dat ondanks de beperkte oppervlakte en een beperkt bouwbudget toch heel wat kwaliteiten van aanpasbaar en flexibel bouwen geïntegreerd kunnen worden. Terug